In deze column geeft kunstenares en Strobouw lid Andrea van der Werff een beeld van haar persoonlijke ervaringen tijdens de realisatie van haar strohuis. Aflevering 4: Ongeduld. 

Tijdens de bouwvak stort ik mij op de deuren die bij mijn ouders in de tuin op een bestemming liggen te wachten. Acht deuren uit de jaren 30/40; precies genoeg voor het hele huis. Lastig om de kleuren te bepalen van de deuren als je nog niet weet hoe de rest eruit ziet. Eerst afkrabben en dat duurt een stuk langer dan verwacht. Ondanks het natuurlijke afbijtmiddel, wat wel beter blijkt te werken dan de oude of afbranden. Het weer werkt wel mee. Ik werk buiten, in de schaduw van de bomen. Ik kan in mijn hoofd snel klaar zijn, ben ongeduldig van aard, maar ik kan niet sneller werken dan dat het gaat.

Deuren schilderen in de bouwvak

Via internet zoeken we de goede en betaalbare gereedschappen en materialen die we nodig hebben. We maken afspraken bij bouwbedrijven in de buurt, dat we kunnen kopen met aannemerskorting. Ik wordt heel blij van mijn afkortzaag maar hij zit nog in de doos. We gaan kijken in de werkplaats waar onze stromuren worden voorbereid. Daar staat al ruim de helft van ons huis klaar onder de overkapping.

Na de bouwvak fiets ik langs het kavel. Niemand. De volgende dag weer. Nu zullen ze wel aan het bouwen zijn, maar nee. De aannemer heeft nog twee weken voorbereiding nodig voor de kozijnen en de balken. Daar gaat mijn planning. Kalkstuc moet er voor half oktober opzitten vanwege kans op nachtvorst. Dat gaat mij nooit meer lukken. Even later krijgen wij mails onder ogen van de drie heren die werken aan ons huis. Ze zijn het niet eens over de levering van de stro-elementen. Verschillen in planning en botsende karakters. Ho, ho, geen onenigheid met geld uit mijn portemonnee. Daar zit niet veel meer in. Gelukkig komen ze eruit en krijgen wij een planning van de aannemer. Voorlopig kan ik mijn tijd nog vullen met de deuren. Die kunnen nu geschuurd en geschilderd worden. Ongeduldig zijn zal ik tijdens de bouw echt moeten afleren.

Doordat de stro-elementen later komen dan we dachten, gebruiken we het enige vrije weekend dat we deze maand hebben om het leemstuken uit te proberen. Daar zou ik eigenlijk pas mee beginnen als het dak erop zit. Hebben we alles, hoe lang duurt het, hoeveel lagen, kunnen wij het überhaupt? Na twee middagen hebben we vijf delen gedaan met twee lagen en dat ziet er best redelijk uit.

Lemen uitproberen op de buitenmuur

Ik vind via internet gratis stoeptegels dus in plaats van een dagje niets doen rijden mijn man en ik heen en weer met stoeptegels en ik wip het terras eruit. Het is ongeveer 50 m2. Genoeg tegels voor een terras of een pad van af de weg.

De bouw gaat nu wel vrijwel elke dag verder en best snel ook. Onder grote belangstelling van de buurt zijn ze nu gekomen tot de verdiepingsvloer. Het huis lijkt weer groter dan toen alleen de fundering er lag. Ik ben inmiddels klaar met de deuren; zes weken werk i.p.v. “eventjes” in de bouwvak, maar ze zijn weer als nieuw. Op een kapot ruitje na. Dat moet nog effe gevonden worden.

De zuidmuur waar de veranda gaat komen.

Volgende keer verder!!

Tekst en foto’s: Andrea van der Werff // oktober 2019.

Andrea van der Werff is kunstenares en gaat samen met haar man hun eigen droomhuis realiseren met stro, hout en leem. In deze column deelt zij haar ervaringen. Contact via maankroon69@gmail.com.

Share This