Bussum

Locatie: Bussum
Eigenaar: Fam. van Beurden
Strobouwer: De STROfabriek en GdH-Bouw
Architect: ORIO architecten
Jaar: 2012
Oppervlakte: 172m²
Bouwkosten: €250.000
Bijzonderheden: Prefabricage

De passie van de heer van Beurden: een duurzaam droomhuis

Mensen met een passie vinden wij leuk. De heer van Beurden maakt zijn droom waar. Hij bouwt in Bussum zijn eigen duurzame droomhuis. Zijn huis is straks waarschijnlijk het meest duurzame huis van het Gooi.

Wat is jouw passie?:

“Een duurzaam, mooi en sfeervol huis bouwen. Het was al heel lang mijn droom om zelf iets te bouwen. In Bussum was een stukje grond te koop dat steeds maar weer op ons pad kwam. Uiteindelijk zijn we ermee aan de slag gegaan. Omdat mijn vrouw en ik vinden dat je de aarde mag gebruiken, maar niet verbruiken, was duurzaam bouwen een logische stap. We ontdekten al gauw dat heel veel mogelijk is, maar dat het nog nauwelijks wordt toegepast. Ik wil graag een voorbeeld zijn en laten zien dat duurzaam bouwen voor iedereen mogelijk is. Het casco van ons huis staat inmiddels. We hopen er in het voorjaar van 2013 te gaan wonen.”

Wat maakt jullie droomhuis zo duurzaam?:

“Wat bijzonder is, is dat ons huis is gebouwd van stro. Stro is een afvalproduct dat geweldig isoleert. Op het dak komt een rietenkap. We gebruiken 3-laags glas. Daarnaast komen er zonnepanelen, een zonneboiler, gebruiken we regenwater voor het toilet en de was en komt er een warmte terugwin installatie voor de douche. Voor de laag temperatuur vloerverwarming en het warme water komt er een aardwarmtepomp. We proberen zoveel mogelijk materialen en systemen te gebruiken die het milieu niet belasten. De bedoeling is dat als we er straks wonen, we zelf onze energie op wekken en alleen maar gebruik maken van duurzame energie. We krijgen geen gasaansluiting. Van fossiele energie maken we liever geen gebruik. Het is mooi om te zien dat het haalbaar is wat we wilden. Ik vind het belangrijk dat ook anderen weten dat duurzaam bouwen kan en echt niet duurder is dan ‘gewoon’ bouwen.”

Hoe heb je je voorbereid?:

“Ik heb veel gelezen en met mensen gepraat. Ik werd erg leergierig door alle mogelijkheden die er bestaan. Ook zocht ik naar nieuwe mogelijkheden. Strobouw werd in Nederland bijvoorbeeld nauwelijks toegepast en prefab strobouw bestond hier nog niet. Ik heb uiteindelijk een aannemer bereid gevonden die dat wel wilde gaan proberen. Uiteindelijk stond het casco van ons huis in een paar dagen.”

Hoe verrijkt het je?:

“Ik word er gewoon heel erg blij van: alle nieuwe technieken die mogelijk zijn, alle mensen die ik tegenkom in het proces, het mooie resultaat. Het geeft me voldoening om op een bewuste manier te kijken naar wat je kunt doen voor een duurzame wereld.”

Share This