Gelselaar

Locatie: Gelselaar
Eigenaar: Pim Hondeveld
Architect:
Jaar: 2014
Oppervlakte: 20m2
Website: www.strawblockssystems.com
Email: h.hondeveld@xs-4all.nl

In het landelijk gelegen Gelselaar heeft Pim Hondeveld een bijzonder gebouw naast zijn eigen huis gebouwd.  Het is het prototype van De Steltloper.  Dit is op het oog een kruising tussen een Iglo en een Yurt (Ger).  In plaats van ijsblokken of tentdoek gebruikt Pim geperste stroblokken.  Dit biedt veel mogelijkheden.

Straw Blocks Systems is een innovatief bedrijf dat een uniek en duurzaam concept heeft ontwikkeld voor het bouwen met geperst stro. Bouwen met stro is niet nieuw. Bouwen met geprofileerde stroblokken is wel nieuw en tevens betaalbaar. Het levert een kostenbesparing van maar liefst 20% op t.o.v. de traditionele (stro)bouw.
StrawBlocks Systems ontwikkelt en bouwt machines die geprofileerde blokken van geperst stro maken. Deze blokken worden verwerkt tot prefab bouwelementen zoals gevel-, hoek-, vloer- en dakelementen.
Zo maken ze van een regionaal bijproduct een hoogwaardig bouwmateriaal voor zowel woning- als utiliteitsbouw. Het resultaat: comfortabele, duurzame, gezonde en betaalbare gebouwen.

De stroblokken:
De machines van StrawBlocks Systems maken geprofileerde precisieblokken van geperst stro. Het profiel bestaat uit messing en groef zodat de blokken in elkaar grijpen. Hierdoor is het mogelijk om met geperst stro vlakke, sterke en stabiele wanden te realiseren met een minimum aan (relatief dure) constructiedelen.
Door de perfecte pasvorm ontstaan er geen noemenswaardige koudebruggen of materiaalspanningen en is de kans op lekken in de isolatie nihil.  Naast blokken met messing en groef kunnen ze ook blokken met alleen groeven maken, hiermee wordt een holle ruimte in de wand gecreëerd voor het eventueel opnemen van leidingwerk of constructiedelen.
De standaardafmeting is 40 x 40 cm (h x b). De lengte is afhankelijk van de toepassing of wensen van de opdrachtgever en kan variëren van 40 tot 120 cm. De dichtheid is 125 kg/m3, waardoor de stroblokken wat steviger en harder zijn dan de meeste strobalen.
Er is een breed scala aan vormen en maten zodat een ieder gewenst bouwwerk kan worden gerealiseerd zonder enige bewerking aan de blokken.  Ze maken bijvoorbeeld trapeziumvormige blokken voor koepelvormige dakconstructies. De vorm van deze blokken maken ander constructiemateriaal overbodig.  Puur stro met enkel touwtjes eromheen, net als bij een strobaal.

De bouwelementen:
Van de geperste stroblokken worden bouwelementen samengesteld. Constructiedelen van hout of ander materiaal bevinden zich aan de buitenzijde of in het midden van het element, afhankelijk van de toepassing.  Ze maken elementen voor hoekoplossingen, gevel, vloer en dak in verschillende afmetingen, met een standaarddikte van 40 cm. Het gehele gebouw heeft dus een schil van 40 cm dik geperst stro!
De buitenkant van al deze elementen wordt standaard voorzien van een grondlaag leem met een minimale dikte van 1 cm waarmee het voldoet aan de normen t.a.v. brandvertraging. Hiermee zijn de elementen tevens stofvrij en enigszins beschermd tegen de directe indringing van vocht.  De verdere afwerking kan naar wens van hout, leem of ander materiaal.
De blokken en elementen worden op een heel efficiënte manier gemaakt en geassembleerd tot een compleet gebouw (ruwbouw). Hierdoor kan men kwalitatief hoogwaardige en prijsgunstige gebouwen realiseren.

Samenwerken met Straw Blocks Systems:
Ze verhuren de machines waarmee de geprofileerde blokken gemaakt worden. De machines worden verhuurd inclusief bediening, technisch gekwalificeerd en intern opgeleid personeel.
Ze leveren complete bouwelementen voor gevel, vloer en dak. Ook leveren ze de materialen stro, leem, hout of desgewenst ander constructiemateriaal.
Het complete gebouw De Steltloper (prototype) is een igloachtig gebouw. Dit gebouw wil StrawBlocks Systems seriematig gaan bouwen en produceren.  Het is een uniek gebouw zonder fundering. Hierdoor is het kostenbesparend en kan het direct op het maaiveld worden geplaatst. Hetzelfde gebouw kan ook op palen worden gebouwd. De onderliggende (droge) ruimte kan dan benut worden als berging, carport of anders. Het is ook mogelijk om twee Steltlopers te koppelen, één hoog, één laag met als verbinding een sluisje met trap.

Share This