In deze column geeft kunstenares en Strobouw lid Andrea van der Werff een beeld van haar persoonlijke ervaringen tijdens de realisatie van haar strohuis. Aflevering 2: Tierelantijntjes.

Als kunstenaar ben ik altijd op zoek naar inspiratie en nieuwe technieken. Alleen dan voor kleine projecten, steeds weer iets anders. Een huis voor je zelf maak je waarschijnlijk maar één keer en het liefst niet te klein.

Boeken die wij samen gevuld hebben met inspiratieplaatjes en informatie die we verzameld hebben

Om inspiratie op te doen hebben we vele bladen door gekeken en plakboeken gemaakt. Wat vindt mijn man mooi, wat vind ik mooi. Om samen in het ideale huis te gaan wonen is het handig om het eens te zijn over wat het mooiste is. Conclusie na een aantal plakboeken: ik houd van tierelantijntjes; veranda, dakoverstekken, met patroon gezaagde randen, luiken. Mijn man minder. Over de veranda zijn we het wel eens. Een plek om buiten te kunnen werken als het warm is en regent en om te kunnen hangen in onze al jaren geleden aangeschafte Ecuadoraanse hangmatten en stoelen.

Ik heb gepoogd zelf een huis te ontwerpen maar daar bleven ideeën bijkomen. Mijn vader maakte ook proefontwerpen maar daar zat het ideaal niet bij. Hij houdt niet van tierelantijntjes. Verder hadden we geen idee van de kosten en ontbrak recente technische kennis.

Schetsen die ik gemaakt heb om zelf een beeld te krijgen van hoe ik zou willen wonen

Dus op naar een architect, Die liet ons prachtige ontwerpen zien. Hij dacht dat het ook binnen budget mogelijk was, dus ging hij aan de slag. Wij zouden wel kleiner moeten gaan wonen en zonder dure tierelantijntjes. De eisen uit het beeldkwaliteitsplan waren dat het een gevarieerd bouwvolume moest zijn en dat eventuele bijgebouwen aan het huis vast moesten zitten. Na een aantal afspraken op kantoor, bij het kavel en bij ons thuis was het ontwerpen opeens klaar. Voor mij lag een ontwerp maar zonder de door mij gewenste schuur aan het huis. Teleurgesteld was ik. Ik weet dat je tegenvallers tegenkomt, dat er dingen mis gaan die zonde van het geld zijn maar nu al bij de allereerste stap. Plan dus maar de prullenbak in.

Wat nu? Mijn vader maakte een nieuw ontwerp. Een strak, modern ontwerp met nauwelijks overstekken, maar wel met een schuur, en een andere indeling. We gaan ermee naar een bouwadviseur voor de technische details en werktekeningen. Ook de vergunningen worden aangevraagd.

Twee gevels van de te bouwen woning. Ontwerp: Menno van der Werff, bouwtekening: Peter Davids

Blijkbaar is het voldoende samengestelde bouw en de blauwe stuc gecombineerd met hout afwerking wordt ook goedgekeurd. We gaan in mijn ogen een strakke villa bouwen maar ik heb nog ongeveer 500 m2 tuin voor tierelantijntjes.

Tekst: Andrea van der Werff // 19 juni 2019.

Andrea van der Werff is kunstenares en gaat samen met haar man hun eigen droomhuis realiseren met stro, hout en leem. In deze column deelt zij haar persoonlijke ervaringen. Contact via maankroon69@gmail.com.

Share This