Workshop Moderne Strobouw, Eibergen/Hengevelde –  8 en 9 september 2023

Zet een groep gepassioneerde strobouw-professionals bij elkaar, nodig een gemêleerde groep (vakmatig en privé) geïnteresseerden uit en giet er een zonnig sausje overheen, en je hebt het recept voor een zeer geslaagde bijeenkomst. 

De tweedaagse workshop, gehouden op verschillende locaties in Eibergen/Hengevelde, was er een perfect voorbeeld van. Een gevarieerd deelnemersveld van professionals (architecten, aannemers, stucadoors, productexperts, enzovoort) en potentiële (particuliere) opdrachtgevers kwamen bij elkaar om kennis te delen, van elkaar te leren, na te denken over ontwikkelingen, kennis te maken met moderne strobouwtechnieken en nieuwe materialen, zaken te doen, en met z’n allen hands-on te werken aan strobouwwanden. 

Het programma was uitdagend.  Na een inleidende presentatie van de actuele stand van zaken in de moderne strobouw door bouwkundig ontwerper en bestuurslid Peter Davids, gaf Kristian Maters in zijn bedrijf een inblaas-demonstratie van strovezels in een specifiek ontworpen wandconstructie. Deelnemers kregen een inkijkje in deze techniek en konden helpen met het inblazen. Aansluitend deelden ervaren leemstucadoors (Harry en Arend van Capiau Leembouw) hun kennis van de leemspuitmethode. Daarna kon iedereen die dat wilde een poging wagen net zo’n strakke leemwand te produceren als de vakmannen hadden voorgedaan. De workshop werd gecompleteerd door een bezoek aan een nagenoeg opgeleverd strobouwproject aan de molenweg 5 in Eibergen waar Eddie uitleg gaf over het bouwproces van zijn woning en kon in de woning rond gekeken worden.

Bij het prefab houtbouw bedrijf van Joachim Geerdink ging de groep de volgende dag onder begeleiding van Twan Wang, Erik Heuvelink, Peter Vos, Harry Capiau en Peter Davids aan de slag met verschillende strobouwmethodes en leem.

Het zonnetje scheen, er werden peentjes gezweet, er was lekker eten en drinken, en de sfeer was prima. Het duurde maar even of de cursisten hadden de begeleiding bijna niet meer nodig en gaven elkaar aanwijzingen. De workshop werd gecompleteerd door een bezoek aan het in stro gebouwde kantoor van Peter Davids waar uitleg werd gegeven over het bouwproces en de leermomenten die daar in zaten.

Een mooie mix van theorie en praktijk, heel effectief en inspirerend. Iedere deelnemer had wel iets waar hij/zij mee verder kon. Hetzij werk gerelateerd, hetzij privé vanwege plannen om zelf een strohuis te bouwen. De geluiden uit de groep waren gevarieerd en zonder uitzondering zeer positief. Van ”indrukwekkend, goeie tijdsinvestering, zoveel moderne tools had ik nooit verwacht” tot “wat een belevenis en dynamiek, hier kan ik wat mee, dit neem ik mee naar mijn collega’s”,  etc.

Moe maar voldaan keerde iedereen na afloop huiswaarts met een tas vol gedachten, leermomenten en actiepunten. Kortom, een zonnig perspectief voor de doorontwikkeling van de strobouw. 

Share This