In Noord-Nederland is men intensief op zoek naar innovatieve bevingsbestendige bouwmethodes. In de proeftuin van het Groningse kennis- en innovatiecentrum BuildinG staat sinds kort een bevingsbestendig stropaviljoen van het bedrijf Straw Blocks Systems. De ‘Blikvanger’ bestaat uit stalen dragers met daarin opgenomen prefab stro-elementen en een groen dak. De innovatieve ‘meeneem’ fundering is een combinatie van een 80 cm dikke laag schuimglas met daarop een zwaar composiet brugdekdeel. Zowel onderbouw als bovenbouw zijn geheel demontabel en weer opnieuw inzetbaar.

Het paviljoen is op 14 augustus 2019 feestelijk geopend door minister Ollongren.

Al eerder zijn er in de testhal van BuildinG proeven gedaan met de prefab elementen van Straw Blocks Systems. De tests zijn gedaan op een speciale triltafel die ontwikkeld is door TNO. De triltafel simuleert de specifieke trillingen die het gevolg zijn van aardbevingen door gaswinning. Zelfs bij de maximaal mogelijke simulatietrillingen bleven de stro elementen heel en zonder schade. De tests zijn onderdeel van een traject waarbij TNO samenwerkt met enkele private partijen om een experimentele beoordelingsmethodiek voor aardbevingsbestendige maatregelen te ontwikkelen.

Meer informatie over de proeftuin prototypen en de testmethodes voor bevingsbestendig bouwen zijn te vinden op de website van BuildinG.

Foto’s: Straw Blocks Systems // september 2019. 

Share This