Strobouw – toen & nu

Geschiedenis 

‘Arthur Pilgrim Holiness Church’, 1928 in Nebraska gebouwd en nog steeds in gebruik. // Foto: Wikimedia

Stro wordt al sinds duizenden jaren als bouwmateriaal gebruikt, b.v. als dakbedekking of bijvoeging in leemstro-mengsels. Maar de échte geschiedenis van ‘strobouw’ begint met de uitvinding van de strobalen pers aan het eind van de 19e eeuw in de USA. Kolonisten in het houtarme Nebraska gebruikten de strobalen als grote bakstenen om daarmee woonhuizen, scholen en kerken te bouwen.

Het oudst nog bestaande huis staat in Stapleton en stamt uit 1905. In Frankrijk ontstond in 1921 het eerste strogebouw van Europa met een draagconstructie van hout en stro als invulling. Vandaag de dag is dit gebouw, het ‘Maison Feuillette’ in Montargis, in gebruik als Europees strobouw centrum.

Het eerste strogebouw van Europa uit 1921: ‘Maison Feuillette’ in Montargis, nu Frans en Europees strobouw centrum. // Fotos: CNCP-Feuillette

Door de industrialisering in de bouw verdween stro als bouwmateriaal. Maar met de energie crisis in de jaren 1970 en de opkomst van een nieuw milieubewustzijn werd het bouwen en isoleren met stro herontdekt.

Wederom in de USA ontstonden de eerste pionierprojecten, vanaf de jaren 1990 werd ook in Europa weer met stro gebouwd en stijgt de interesse voor stro als bouwmateriaal. Inmiddels zijn er naar schatting meer dan 10.000 gebouwen wereldwijd van stro gemaakt.

 

Situatie nu

Twintig jaar geleden hadden gebouwen van stro nog een experimenteel karakter. Inmiddels is het als bouwmateriaal uitgebreid getest en beoordeeld, zowel in het laboratorium als ook in de praktijk.

In het bijzonder de eigenschappen met betrekking tot brand en vocht zijn veelvoudig onderzocht. De parameters van bouwstro zijn in verschillende Europese rapporten officieel vastgelegd. Er bestaan technische richtlijnen en beproefde details. Bouwen met stro voldoet aan alle eisen die gesteld worden in het bouwbesluit.

In Nederland zijn op dit moment circa 135 strogebouwen gerealiseerd, voornamelijk woonhuizen.

Wooncomplex IEWAN in Nijmegen. // Foto: Wen Versteeg

 

In het Nijmeegse Lent staat het tot nu toe grootste Nederlandse strobouw project: het ecologische wooncomplex IEWAN uit 2015 telt 24 huurappartementen en is tot vier verdiepingen hoog gebouwd. De bewonersgroep, tegelijk initiatiefnemer van het project, heeft hierin nauw samengewerkt met twee professionele woningbouwverenigingen en de gemeente Nijmegen.

In bijna alle Europese landen wordt er met stro gebouwd. Daarbij is Frankrijk de koploper met zo’n 5000 gebouwen, waaronder in toenemende mate ook scholen en kinderdagverblijven.

In de laatste jaren werden er ook steeds meer grootschalige projecten gerealiseerd: In 2011 een universiteitsgebouw in Nottingham, UK (3100m²), in 2013 een scholencomplex in Montreuil, Frankrijk (6200m²) en 2015 een 5-laags kantoorgebouw in Verden, Duitsland (2000m²).

 

‘The Gateway Building’, onderwijs en laboratoriumsgebouw, universiteit van Nottingham, UK. // Foto: MAKE architects

 

Schoolcomplex in Montreuil, Frankrijk. // Foto: Méandre etc’

 

Centrum voor natuurlijk bouwen in Verden, Noordduitsland. // Foto: NZNB
Share This