De unieke manier van biobased bouwen, gebiedsontwikkeling, wonen, werken en leven in Oosterwold nodigde uit om er met de Vakgroep Strobouw een kijkje te gaan nemen. Op 22 november 2023 werden we meegenomen in de ins en outs van state-of-the-art houtbouwarchitectuur en toegepaste nieuwe technieken en materialen.

Weggetjes zoals de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg brachten ons bij bijzondere ontwerpen, waaronder bijvoorbeeld De Gele Toren en de Bolwoning. Al bij aankomst kwamen er ontwerp- en bouwtechnische vragen los. Hoe voorkom je thermische bruggen bij een staalconstructie? Hoe laat je een rond en zwaar gebouw op een soepele manier om zijn as draaien? Hoe drijf je dit mechanisch aan, lukt dat met een simpele fiets? Hoe wordt een stalen frame waterdicht gemaakt met biobased materialen als bamboe en kalk? Welke nieuwe duurzame materialen zijn beschikbaar en welke eigenschappen zijn interessant voor toepassing? Is er bij het ontwerp rekening gehouden met de CO2-footprint? Zo ja, hoe?

In elke bewoonde woning werden we hartelijk ontvangen door bewoners, die spontaan en gastvrij hun eigen verhaal met ons deelden. Ook vaktechnisch gezien werd er volop van gedachten gewisseld en tijdens de geserveerde lokale lunch in de boerderijwinkel ging dit onverminderd door. Met de kick-off van de allereerste Vlaams- Nederlandse ALV van de Vakgroep Strobouw werd de dag afgesloten. Kortom, een dynamische dag vol nieuwe inspiratie, ontmoetingen en werkafspraken. Meer info over Oosterwold  Oosterwold Almere en Maak Oosterwold

 

Share This