13 april 2019 was er weer een Strobouw Nederland excursie. Deze middag hebben we twee nieuwe strobouw woningen bezocht – een in Langbroek en een in Elst. 

Vooraf was er een presentatie over deze middag en over de bouw van de eerste woning die we konden bekijken en was er een selectie van de nieuwste boeken / publicaties over het bouwen met stro en aanverwante onderwerpen ter inzage. 

De beide woningen van deze middag zijn ontworpen door de zelfde architect maar de uitvoer was wel verschillend en ook was een van de twee woningen nog vol op in de opbouw. 

Woning in Langbroek

Bouwjaar: 2017/2018
Oppervlakte (BVO): 190m²
Stro gebruikt voor: Wanden

Projectpartners
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Giesen Architectuur & Partners V.O.F.
Hoofdaannemer: Timberliving
Strobouw: Strawbale Systems
Stucwerk: Ecobouwen Toldijk

 
Voor de eerste woning van deze middag zijn we naar Langbroek gegaan. Daar is een woning gebouwd met prefab stro-elementen op een fundering van schuimbeton met een betonplaat van 15cm dikte. Op de fundering is een houten plint-constructie gezet waarop de prefab elementen geplaatst zijn. De hoofd draagconstructie bestaat uit gelamineerde houten kolommen en balken. En een wand en verdiepingsvloer van kruis-gelamineerd-hout geeft het gehele bouwwerk voldoende stijfheid. Aan de buitenzijde is het bovendeel van de stro-elementen afgewerkt met een damp-open plaat materiaal met daaroverheen Siberisch lariks. Het onderste deel is een aantal maanden afgedekt geweest met een folie in afwachting van het voorjaar om een kalkstuc en spachtelputz aan te brengen. Het dak is geïsoleerd met cellulose om het gewicht te beperken. Aan de binnenzijde zijn de stro-elementen voor een groot deel afgewerkt met leem en in badkamer en keuken is in verband met het gebruik van water een deel in kalk uitgevoerd.
 

 

Woning in Elst

Bouwjaar: 2018/2019
Oppervlakte (BVO): 290m²
Stro gebruikt voor: Vloer, wand en dak.

Projectpartners
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Giesen Architectuur & Partners V.O.F.
Aannemer hout + stro + stuc: Svarok

 
De tweede woning die deze middag bezocht werd is in Elst. Deze woning was nog in aanbouw. De woning is voor een groot deel gebouwd op een kelder van beton. Een kleiner deel van deze bouw heeft een schuimbeton pakket met gewapende betonplaat. Het woningdeel op de kelder-bak heeft een vloer en wanden en dak met stro. De vloer en het dak zijn doos-constructies van houten platen met daarin de strobalen. De gevels zijn houtskeletbouw met stro-invul waarbij de strobaal liggend is toegepast. Ook bij deze woning een draagconstructie van gelamineerde houten balken en kolommen. En voor de stabiliteit zijn er een aantal stalen stippen over het stro geplaatst en zijn delen van de wand bekleed met een gipsvezelplaat. Aan de buitenkant wordt het stro afgewerkt met een leem laag met daaroverheen een houten gevel van Siberisch lariks. De binnenkant van de stro-wanden wordt afgewerkt met een extra dikke leemlaag met wandverwarming.
 
 
 
 
Tekst Wouter Klijn foto’s: Wouter Klijn// Giesen Architectuur // Svarok // Strawblock systems // april 2019. 

Wouter Klijn is strobouwer en adviseur voor bouwen met stro. Sinds 2009 is hij actief als bestuurslid van Strobouw Nederland. Hij geeft workshops en lezingen en is betrokken bij het Interreg UP STRAW project.

Share This