Het bouwen met Strobalen is in Nederland een steeds bekendere bouwmethode aan het worden; maar hoe doen onze zuiderburen het eigenlijk? Ze spreken de zelfde taal; er is veel zelfbouw en het is niet ver weg. In het verleden heeft de strobalenbouw-vereniging Casa Calida bestaan; die op het hoogtepunt de ESBG in 2009 heeft georganiseerd. Hierna is het stil geweest…

Tot afgelopen zomer tijdens de ESBG in Todmorden. Tien jaar na dato zijn we weer in contact gekomen met enthousiaste Vlamingen die fantastisch vinden hoe wij ons organiseren. Er werd afgesproken dat we eens snel bij elkaar langs moesten gaan om te kijken wat er allemaal gebeurd over de landsgrenzen. Zo werden we begin dit jaar uitgenodigd om bij één van de vierjaarlijkse vergaderingen aanwezig te zijn. Sinds afgelopen najaar is een nieuwe werkgroep Strobouw Vlaanderen opgericht die vanuit de VIBE (de Belgische VIBA) opereert. Bouwers, leveranciers en architecten zijn hierin verenigd. 

Er gebeurd al veel bij onze zuiderburen; er is een divers aantal mensen bij betrokken die op dit moment nadenkt over de ambitie en het doel van de vereniging. Er wordt een website voorbereid die meer kennis verstrekt over strobouw en een algemeen verzamelpunt zal worden in Vlaanderen. Tevens wordt er gewerkt aan een vertaling van het Franse boek “Regles professionelles de construction en paille”, waarin ingezoomd wordt op de Franse regelgeving met betrekking tot strobouw. 

We hebben afgesproken dat er in de loop van dit jaar een excursie gehouden zal worden in Vlaanderen én een in Nederland waarbij de Vlamingen worden uitgenodigd. Door meer samen te werken hoeft het wiel geen tweede keer uitgevonden te worden en leren wij wellicht prachtige nieuwe voorbeeld projecten kennen. Op termijn kan er gekeken worden hoe het STEP onderwijsprogramma en nieuwe technieken met elkaar gedeeld kunnen worden. 

Casper van der Veen is architect in opleiding en ontwerpt en bouwt met stro. Sinds 2018 is hij actief als bestuurslid van Strobouw Nederland. Hij organiseert excursies; zorgt voor de PR & Communicatie en zorgt voor uitwisseling en samenwerking met eco-verenigingen.

Share This