Almere – Buitenkans

Locatie: Almere Buitenkans
Eigenaar: Simone Marx en Marc Crijns
Strobouwer: Marc Crijns
Architect: Orta Nova, Peter van der Cammen
Jaar: 2005-2010
Oppervlakte: 300 m2
Website: www.debuitenkans.nl

De vormgeving en verbinding met de locatie zijn voor de eigenaren belangrijke factoren voor de duurzaamheid van het gebouw. Een goed vormgegeven gebouw met een goede verbinding met de omgeving zal langer met liefde  onderhouden worden en standhouden dan een sfeerloze standaard huisvestingoplossing.

Het gebruik van natuurlijke materialen heeft veel mogelijkheden geboden om ook binnenshuis luchtkwaliteit, lichtintreding, materialisering en vormgeving naar een hoog niveau te tillen.

De opbouw van de woning met natuurlijke materialen op een moderne wijze verwerkt, is gecombineerd met gebruik van passieve en actieve zonne-energie. Naast zuidgerichtheid in het ontwerp is een lagetemperatuurverwarmingssysteem aangelegd dat gevoed wordt door een warmtepomp i.c.m. een zonneboiler.

Door tevens zo veel mogelijk gebruik te maken van hergebruikte materialen is geprobeerd de footprint van het gebouw niet alleen tijdens het gebruik maar ook tijdens de bouw zo laag mogelijk te houden.

Marc Crijns heeft de bouw voor zover mogelijk zelf uitgevoerd om de theoretische kennis van natuurlijke bouwmaterialen te toetsen aan de realiteit en om die kennis uit te kunnen breiden met informatie uit de praktijk waarbij vooral de economische haalbaarheid een belangrijk vraagstuk vormde.

Een van de eindconclusies van dit project is dat wie aardig is voor de natuur en een woning bouwt die een lage milieubelasting met zich meebrengt daar van de natuur een cadeau voor terug krijgt in de vorm van een weldadige woonomgeving met dito binnenklimaat!

Share This