Almere Oosterwold

Nieuwbouw woonhuis
Bouwjaar: 2020 (casco binnen 7 weken)
Oppervlakte (BVO): 202 m2
Stro gebruikt voor: wanden en dak

Projectpartners

Opdrachtgever: particulier
Ontwerp & stroadvies: Davids Bouwkundig ontwerp en adviesbureau
Hoofdaannemer: bouw collectief van diverse partijen. Grootste deel casco door Hofklussendienst uit Diepenheim.
Leemstuc: opdrachtgever
Prefab stro elementen: StrawBlocksSystems

Projectomschrijving

Het betreft een vrijstaande woning in het gebied Almere Oosterwold. Deze opdrachtgevers hebben 4 jaar geleden al een stip gezet en zijn nu dus na het gebruikelijke intensieve proces van het maken van een ontwikkelplan, een schetsplan tot en met de aanvraag van de omgevingsvergunning eindelijk met de realisatie begonnen.

Het casco wordt gerealiseerd met meerdere partijen. Het is de bedoeling om de woning zo ecologisch mogelijk te realiseren voor een zo laag mogelijke prijs. Het is ons gelukt om het casco wind en water dicht maar exclusief de installaties te realiseren voor € 180.000,00 inclusief BTW.

De woning wordt zoals alle woningen in Oosterwold op palen gebouwd. Vervolgens hebben we een betonnen plaat als fundering gemaakt. Daar op een kim van gasbeton worden de prefab stro elementen geplaatst in een unieke boogvorm. Een groot deel van het dak en de wanden wordt met deze panelen gerealiseerd.

Strobouw data

Bouwmethode: prefab, dragende stro elementen van StrawBlocksSystems, houten spanten en HSB wanden op een massieve betonvloer met palen van 12,5 m1 er onder.
Inbouw: zelfbouw
Gebruikt stro: wintertarwe of wintergerst van de klei via vaste leverancier groothandel
Buitenafwerking strowand: houten bekleding
Binnenafwerking strowand: leem

Overige duurzame bouwmaterialen

Overige isolatiematerialen: wanden houtvezel isolatie
Vloer helaas in EPS
Overige: houten spanten van Techwood uit Oirschot

Energie & installaties

Energielabel of energiestandaard: EPC 0
Verwarming: Leemkachel
Warm water: Zonneboiler
Ventilatie: WTW
Photovoltaik: Ja, 35 panelen c.a. 9000 Wp
Maatregels zomerhitte: Screens
Regenwater gebruik: Opvang voor gebruik in de tuin

Ervaringen

In het algemeen kun je stellen dat het zeer comfortabel is om in een woning die gebouwd is met natuurlijke materialen te wonen. In het bijzonder een woning die voor een groot deel is opgebouwd met stro en leem.

Het is van zeer groot belang om de gebouw delen tijdens het bouwen goed af te dekken en geen risico’s te nemen. Liever een zeil te veel dan te weinig. Bij het afdekken heel goed letten op de windrichtingen en de kwaliteit van de bescherming. Bij voorkeur zo snel mogelijk de waterkerende dampdoorlatende folie aanbrengen.

Bij deze bouw zijn de prefab stro elementen aan de buitenzijde al van te voren van leem voorzien. Dat scheelt heel veel werk en is ook veel veiliger. De opdrachtgevers hebben dit zelf aangebracht binnen de planningsmogelijkheden van de uitvoering.

Foto’s: Peter Davids

Share This