Almere Oosterwold

Nieuwbouw woonhuis
Bouwjaar: 2016 – 2019
Oppervlakte (BVO): 200 m2
Stro gebruikt voor: wanden

Projectpartners

Opdrachtgever: particulier
Ontwerp: ORIO architecten
Stroadvies: Strowonen
Hoofdaannemer: Strowonen
Leemstuc: Strowonen / eigen beheer
Kalkstuc: Strowonen / eigen beheer

Projectomschrijving

In het Giraffendorp in Almere Oosterwold komen een aantal huishoudens te wonen die allen thuis onderwijs gaan geven. Binnen dit kleine groepje mogen wij de ontwerpen maken voor 2 huishoudens. Het woonhuis van Claudia en Ramon is hier 1 van.

De woning wordt in de volksmond, dankzij zijn gebogen dak, ook wel liefkozend ‘de schildpad’ genoemd. Los van het kenmerkende dak, is dit een woning die vanuit Feng Shui is opgezet en die het toestaat dat er gespeeld, geleefd en gelachen kan worden. De muren en dak golven, de materialen zijn zacht en natuurlijk en ruimtes lijken in elkaar over te lopen.

Kwaliteit van wonen is een beleving. Die beleving wordt gevormd door ruimtelijkheid en ruimtegebruik, ervaren ‘schoonheid’ (esthetiek), relatie binnen-buiten, gebruikskwaliteit en binnenklimaat. Een woning moet passen: bij bewoners in hun levensfase, in de omgeving en bij de beschikbare financiële middelen. Nu… en in de toekomst.

De focus bij het begrip duurzaamheid lag de laatste jaren voor op reductie van het energiegebruik. Wij denken dat duurzaamheid gaat over gebruikskwaliteit, energie-efficiëntie en zorgvuldig omgaan met de omgeving.

Strobouw data

Bouwmethode: houtskelet met stro infill (balen verticaal staand) 
Inbouw: prefab HSB elementen, gevuld met stro
Gebruikt stro: tarwe
Buitenafwerking wand: kalkstuc
Binnenafwerking wand: leemstuc

Tekst en foto’s: Michel Post / ORIO architecten

Share This