Amsterdam – IJburg – K233

Locatie: Amsterdam
Eigenaar: Rene Dalmeijer Lydia Stolwijk
Strobouwer: Rene Dalmeijer
Architect: Fillie en Verhoeven
Jaar: 2009
Oppervlakte: 267 m2
Bouwkosten: € 320.000,-
Website: Projectpagina K233

Dit bijzondere huis van Rene Dalmeijer illustreert dat duurzaam mogelijk is zonder dat dit meer geld hoeft te kosten. Dit is bereikt door verregaande toepassing van geprefabriceerde onderdelen.

Alhoewel alleen de entreepartij is uitgevoerd met strobalen en de rest van wanden verder zijn geisoleerd met isovlas, wordt dit gebouw toch gezien als een strobalen woning. Het voor een strobouwhuis zo typerende comfortabele binnenklimaat wordt verzorgd door de ruime toepassing van leem in combinatie met wandverwarming. De gehele constructie vanaf de begane grondvloer is geheel in hout met rondhouten douglas kolommen massief houten vloeren en gelamineerde liggers. De gevels zijn bekleed met grotendeels onbehandelde lariks houtdelen. Het dakterras is uitgevoerd als groendak met sedumplanten en gras met diverse ondergronden om de verschillende vormen uit te proberen.

De natuurlijke uitstraling van het huis heeft geleid tot diverse publicaties in verschillende tijdschriften. Het wordt ook toegepast als duurzame referentie project door het Ribuilt instituut van Hoge School Zuyd.

Share This