Breda

Locatie: Breda
Eigenaar: Johan Dijkstra en Marjo Drent
Strobouwer: Terry van Tilburg
Architect: BB architecten
Jaar: 2010

Een huis van strobalen, bouwmateriaal van weleer gecombineerd met moderne technieken van het heden staat voor bouwen voor een duurzame toekomst. Gedreven door energiezuinigheid en duurzaamheid bouwen Johan Dijkstra en Marjo Drent eigenhandig de uitbreiding van hun huis van stro. Bijkomende voordelen van stro zijn het prettige dampopen leefklimaat, de hoge isolatie en de beperkte kosten.
Samen met architect Terry van Tilburg van BB architecten kwam het bijzondere cradle to cradle ontwerp tot stand. Om op de hoogte te zijn van de beste technieken hebben Johan en Terry een cursus strobouw gevolgd in België, daar wordt deze wijze van bouwen al op grotere schaal toegepast.
Innovatief is het fundament van de uitbreiding, gemaakt van goed isolerend schuimbeton, waardoor een evenwichtsconstructie kan worden gemaakt en een dure paalfundering wordt uitgespaard. Verder is het huis inmiddels voorzien van zonnepanelen.
Om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken komen de gebruikte materialen zoveel mogelijk uit de nabije omgeving, het stro bijvoorbeeld komt van een leverancier uit Den Hout.

Share This