Den Dungen

Nieuwbouw woonhuis met atelier
Bouwjaar: 2019 – 2020
Oppervlakte (BVO): 204 m2
Stro gebruikt voor: wanden

Projectpartners

Opdrachtgever: particulier
Ontwerp: ORIO architecten
Stroadvies: Wouter Klijn
Hoofdaannemer: Svarok
Leemstuc: Svarok / Roderick van der Steen / eigen beheer
Kalkstuc: Svarok
Overige belangrijke partners: Puur Klimaat Comfort tbv de installatie warmtepomp, vloerverwarming, convectoren en ventilatie

Projectomschrijving

TWEE EENHEID in Den Dungen

Hoe bijzonder is het als een woning ‘leeft’ en de omgeving is ingericht. Van tekening naar droomhuis!!! De naam ‘Twee Eenheid’ hebben de opdrachtgevers zelf verzonnen en staat voor de 2 separate levens die verbonden zijn in (of tot) een Eenheid. De schuurwoning is een bekend ‘archetype’, maar je hebt variaties in de uitvoering. 

Als een woning ‘leeft’!

In dit geval zijn de wanden geisoleerd met strobalen en los van de doorlopende dakpannen is er gebruik gemaakt van plaatselijk Peppelhout en zwart Xyhlo hout. Ook in de woning is zoveel mogelijk gezocht naar plaatselijke materialen. Bomen die gekapt werden zijn gebruikt voor het interieur en de vensterbanken en constructieve balken en kolommen komen uit nabij gelegen boerderijen. Naast het hoofdvolume zijn er ook een aantal bijgebouwen, die tezamen een “hofje” vormen aan de binnenzijde.

Een markant detail is de boom die precies op het kruispunt staat van 2 Fibonnaci spiralen… de verhoudingen waarmee zowel het hoofdvolume als de bijgebouwen zijn opgezet.

Strobouw data

Bouwmethode: houtskelet met stro infill (balen verticaal staand) 
Inbouw: zelfbouw samen met aannemer (Svarok)
Gebruikt stro: tarwe uit de Voerstreek
Buitenafwerking strowand: Peppelhout en dakpannen
Binnenafwerking strowand: leemstuc

Overige duurzame bouwmaterialen

Wanden: houtvezelplaten, houtwol-isolatie
Dak: houtwol-isolatie, de platte daken zijn met sedum bedekt
Vloer: schuimbeton

Energie & installaties

Energiestandaard: energieneutraal, mogelijk houden we zelfs nog wat energie over 🙂
Verwarming: lucht-warmtepomp, vloerverwarming en convectoren
Warm water: lucht-warmtepomp
Ventilatie: balansventilatie met warmte-terugwinning (wtw)
Photovoltaik: ja, 7 kWp
Maatregelen zomerhitte: vloerkoeling, sedumdak, en koeling via de convectoren
Regenwater gebruik: het regenwater komt in de vijver, waarvan de overloop in een ondergrondse container van 2 m³ stroomt. Dit water gebruiken we voor onze (voedsel)tuin.

Ervaringen

Het wonen in ons strohuis voelt comfortabel en duurzaam. Het is behaaglijk qua temperatuur, in zomer en winter, en door de gebruikte materialen voelt het als natuurlijk wonen. In vergelijking met een standaard nieuwbouwhuis voelt dit huis meteen bezield door de gebruikte materialen. Voor veel bezoekers is het inspirerend als ze ervaren hoe ons huis voelt, daarmee heeft het ook iets educatiefs in natuurlijk, duurzaam wonen.
We vonden het bijzonder dat we zelf een grote bijdrage konden leveren tijdens de bouw, het hele uitzoeken van de te gebruiken materialen in de afwerking, het plaatsen van het stro, het lemen van de binnenwanden en de algehele coördinatie. Dat maakt het nog meer óns huis.

Tekst: deels Michel Post / ORIO architecten, deels eigenaren
Foto’s: Michel Post / ORIO architecten

Share This