Dordrecht

Stadshuis in de historische binnenstad
Bouwjaar: 2017
Oppervlakte (BVO): 204m2
Stro gebruikt voor: wanden & dak

Projectpartners

Opdrachtgever: Clarien van der Wilt & Monique Peeters
Architect: Groeneweg Van der Meijden architecten
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Van der Helden b.v.

Achtergrond

Wij wilden een duurzame stadswoning in de historische binnenstad van Dordrecht realiseren uitgaande van zo veel mogelijk duurzame bouwmaterialen. Bij het ontwerp van het huis is gezocht naar een eigentijdse architectuurtaal die aansluit bij de historische binnenstad, zonder historiserend te zijn. Van buiten een eenvoudige en strakke uitstraling met gebruik van mooie materialen. Van binnen een strakke en moderne uitstraling met een bijzonder ruimtelijke indeling en veel aandacht voor lichtwerking en het contact met buiten.

Het bouwproces

Het ontwikkel- en bouwproces heeft in nauw onderling overleg tussen ons als opdrachtgevers samen met architect, strobouwadviseur, aannemer en onderaannemers plaatsgevonden. Wij hebben tijdens de bouw zelf actief meegewerkt bij het behandelen van al het houtwerk, het aanbrengen van de stro-isolatie, het leem-en gipsstukwerk en de verdere afwerking.

Materialen en techniek

Het huis heeft een gewapend betonnen fundering en een betonnen begane grond vloer. De voor- en achtergevel zijn vervaardigd van houtskeletbouw prefab elementen vurenhout. Deze zijn ter plekke gevuld met strobalen die van het eiland Dordrecht afkomstig zijn. Op plekken waar geen stro-isolatie kon worden toegepast is vlas-isolatie gebruikt.

De dragende woningscheidende wanden zijn van keramisch geperforeerde binnenmuurstenen. De verdiepingsvloeren zijn gemaakt van moer- en kinderbinten en vloerdelen, alle van inlands lariks.

De buitenzijde is voorzien van handvorm bakstenen die stootvoegloos zijn uitgevoerd voor een optimale ventilatie van de spouw. De sporenkap is opgebouwd uit inlands larikshout en vuren regelwerk, waarop een titaan zinken dak is gemaakt. Hierin zijn de zonnepanelen geïntegreerd.

De zij- en kopgevels zijn aan de binnenzijde voorzien van leemplaten en leemstukwerk. De binnenwanden zijn gemaakt van fermacelplaten, afgewerkt met natuurgips en keim. De kozijnen zijn van FSC gekeurd iroko en zijn voorzien van Sansin Woodsealer voor een mooie en gelijkmatige natuurlijke vergrijzing.

Op zowel de betonvloeren als de houten vloeren is een gevlinderde betonnen dekvloer toegepast, voorzien van vloerverwarming.
Voor het verfwerk zijn natuurverven toegepast.

Voor de energievoorziening is gekozen voor een luchtwarmtepomp en zonnepanelen. Er is geen gasaansluiting. De ventilatie is vraaggestuurd en een gedeeltelijk warmteterugwinsysteem. De ramen zijn grotendeels uitgevoerd in tripleglas. De verlichting bestaat volledig uit LED-verlichting.

Overige gebruikte materialen: hardsteen en bamboe.

Video

Bekijk hier een video van de bouw.

Publicatie

Bekijk hier de publicatie in ‘De Architect’.

Foto’s: Clarien van der Wilt

Share This