Floriade 2002 – Rabobank

Locatie:          Floriade 2002 / Hoofddorp
Eigenaar:       Rabobank
Strobouwer:   Tom Rijven
Architect:       Giesen Architecten & Partners V.O.F.
Jaar:              2002
Website:        bouwenmetstrobalen.nl 

Bijzonderheden: Auditorium met 350 zitplaatsen

De verwachting was dat we tijdens de Floriade 2002, minstens 1 strobouw gebouw zouden kunnen realiseren. Dat Tom Rijven, Eric Vermue, Mikel Ambrosini en vele anderen van het Nederlandse strobouw netwerk betrokken zouden zijn bij wellicht het meest visuele en indrukwekkendste gebouw van een Nederlandse grote bank overtrof al onze verwachtingen. Het feit dat de Rabobank zich wilde profileren als een eco-vriendelijke bank door middel van strobalen zegt een heleboel. Dat zo’n grote partij kiest voor strobalen bouw bewijst dat deze techniek effectief en ecologisch is.

Het probleem van de Floriade is zijn tijdelijke karakter en dat er in een zeer korte tijd gebouwd moet worden. Wat tevens niet meewerkte was het slechte weer waardoor het tijdschema nog korter werd. Tom Rijven had vanaf het begin af aan al besloten om zo veel mogelijk te werken met mechanische hulp. Deels als experiment, maar ook omdat dit de enige manier zou zijn om het bouwwerk op tijd af te krijgen. Uiteindelljk bleek deze tactiek te werken, alhoewel de vloer van het auditorium nog steeds nat was terwijl het gebouw in gebruik werd genomen.
Verbazingwekkend genoeg zijn er bijna geen strobouw problemen ontstaan tijdens de bouw. Het is absoluut een topprestatie van het strobouw team en de architect dat ze zichzelf tijdens deze enorme uitdaging staande hebben weten te houden. Hierdoor heeft strobalen bouw zichzelf een positie verworven als professioneel bouwmateriaal. Met geen enkel ander materiaal zou het mogelijk zijn geweest om zo’n goed ecologisch, thermisch, akoestisch en esthetisch gebouw te realiseren.

Uiteindelijk is dit gebouw het enige gebouw dat niet is afgebroken.

Share This