Haaren

Locatie: Haaren (NB)
Eigenaar: Wouter Klijn
Strobouwer: Strobouwer
Architect: Hajo Schilperoort
Jaar: 2013-15
Oppervlakte: 12 m2

Als liefhebber van het bouwen met stro benut ik de beperkte mogelijkheden die er op dit moment voor mij zijn, om te experimenteren met het bouwen met stro.  Een oude berging van rest-hout en hergebruikte gevelbeplating is gesloopt om ruimte te maken voor een zonnehuisje in strobalen.

Strobouw experiment.
Om het nuttige (een aangename ruimte) te combineren met het leerzame (experimenteren met strobouw) heb ik er voor gekozen om het zonnehuisje volledig te isoleren.  En met het vorderen van “plan naar uitvoer” komt er steeds meer experiment bij.  Leren door doen is een spannende weg.

Mijn variabele wensenlijstje kent op dit moment:
-geen beton storten, hergebruiken van materialen, hernieuwbare materialen, beperken van gebruik van hout, bouwen op de zon, eenvoudige installatie, lucht-dichte semi-lastdragende strobalenbouw met een zelf aangepaste strobouw methode, pv-panelen met zonnecollector als dakbedekking, stampleem vloer met verwarming door water en lucht, experimenteren met buiten afwerking strobalen en er zal nog van alles bij en af gaan.

Fundering:
Afgegraven tot 40cm onder maaiveld. En net buiten het bouw-oppervlak iets dieper gegraven voor een drainage slag.  Het ontwerp was nog gemaakt met zakken glasschuim als funderingbalk, op basis van mijn ervaring in Boxtel.  Dit heb ik aangepast naar staanders van hout en een Eter-board-hd kantplank als afwerking aan de buitenkant.

Opbouw fundering: zandbed niet-geroerde-grond; PE-folie; geotextiel met drainage slag; terug geslagen geotextiel met gestapelde stoeptegels en strook PE-folie; staanders van accoya (azijnzuur verduurzaamd inlands naaldhout) met 4 cm glasschuim-plaat en Eter board-HD en een opvulling van glasschuim-granulaat.

Isolatie:
Omdat de onderkant fundering maar 40cm diep is heb ik buiten de bouw ook een strook (50 x 50 cm) glasschuim granulaat isolatie aangebracht om zo de vorst van de fundering weg te houden.  De “randbalk” is gevuld met glasschuim granulaat.  En de vloer is opgebouwd uit PE-folie; geotextiel; 30cm glasschuim.  Hieroverheen komt een laag geotextiel en een stampleem vloer.

Strobalenbouw:
Om de wanden slank te bouwen zet ik de balen op z’n kant (36cm dikte).  Om weinig hout te gebruiken laat ik de strobalen flink mee doen in het dragen van het dak (en het verkleinen van de kniklengte) .  De draagkracht van het stro komt door een hoge compressie in de gestapelde positie.  Om het stro in de wand goed samen te persen (compressie) druk ik het stro hydraulisch omlaag en omhoog waarbij de constructie redelijk op trekkracht belast wordt).   Daarom zijn de staanders (175x15mm) aan de voet en de kop voorzien van extra hout om deze stevig te kunnen bevestigen aan de twee balken over de randbalk (fundering)

Dak:
Een dak van stro is een mooi ideaal, maar afmeting en gewicht zijn aanzienlijk. Daarom is het vaak handiger om voor een andere isolatie materiaal te kiezen.  En dan is vlas een mooie combinatie met het stro.  De prijs is redelijk gunstig, de thermische en geluids-isolatie is goed.  Daarmee sluit Isovlas erg mooi aan bij strobouw.

Share This