Haps

Locatie: Haps
Eigenaar: Connie van den Besselaar
Strobouwer: Tom Rijven
Architect: WPP Kol Architekt BNA
Jaar: 2009-2011
Bijzonderheden: Gastenverblijf/hotel met 6 kamers
Website: De Aalshof

Haps is een kleine Brabantse plaats met ongeveer 2.800 inwoners. ‘Hops’ zoals de bewoners het in dialect uitspreken ligt centraal in het land van Cuijk. Aan de St. Hubertseweg nr. 9 vindt u de voormalige fruitkwekerij De Aalshof. Hier vindt u een stukje culinair erfgoed uit het gebied Peel en Maas.
Het gastenverblijf is met behulp van vrijwilligers gebouwd met stro en leem, onder de bezielde leiding van Tom Rijven. Tom Rijven is een autoriteit op het gebied van deze bouwtechniek en auteur van het boek ‘Between earth and straw’.
We hebben er voor gekozen om de woonbestemming te veranderen in recreatie met als doel om ook verblijfsrecreatie te realiseren. Al vanaf het begin dat wij woonachtig zijn hier op de Aalshof, zagen we een artikel in Landleven dat er een woning gebouwd werd met stro en leem. Duurzaam, ecologisch, fijn binnenklimaat en stro is een restproduct van de landbouw en dat trof ons meteen.
Het wordt een gastenverblijf/hotel met 6 kamers, waarvan 1 kamer toegankelijk is voor mindervaliden. Verder is er een gemeenschappelijke ruimte waar men gezellig samen kan zijn en wat voor meerdere doeleinden geschikt is, een keuken en een technische ruimte. Het gebouw biedt plaats aan 12 volwassenen en 8 kinderen. Ook kunnen er in het gebouw workshops, cursussen en vergadersessies gehouden worden.

Share This