Koudum

Locatie: Koudum
Eigenaar: Wim Mendelts & Anne Joosse
Strobouwer: Wim Mendelts
Architect: Fillie & Verhoeven
Jaar: 1999
Bijzonderheden: woonhuis behorende bij de traditioneel scheepswerf ’t Berghout

Het huis is gebouwd en bewoond door de eigenaar bouwers Wim Mendelts en Anne Joosse. De eerste strobaal is gelegd door een gemeenteambtenaar namems de burgemeester van de stad op een maandagmiddag op 13 september 1999. Sindsdien is het gebouw langzaam in wording. Omdat Wim en Anne hoofdzakelijk de scheepswerf runnen, moest er gebouwd worden op de meeste rare momenten. Hierdoor vorderde de bouw traag, maar wel gestaag.

De niet dragende strobalen muren zijn relatief conventioneel gebouwd met behulp van bamboe stokken als verbindend element. De muren zijn afgewerkt met locaal gemaakte schelpenmortel. Ook in het dak zijn strobalen toegepast voor isolatie. De dakdozen zijn gevuld met losse stro. Om geen vochtproblemen te krijgen is aan de bovenzijde van het dak een luchtspouw aangebracht. Hierboven is een groen dak geplaatst.

Het huis functioneert bijzonder goed en alleen een klein vuurtje is nodig om het huis te verwarmen. Ook het met stro geisoleerde dak werkt uitstekend zonder enig spoor van condensatie problemen. Dit bewijst dat met een goede detailering, lastige problemen op te lossen zijn.

Share This