Lelystad – Polderkol

Locatie: Lelystad
Eigenaar: Marlies Engels
Strobouwer: Rob en Marlies
Architect: 3M architecten
Jaar: 2006-2009
Bijzonderheden: Geheel in eigen beheer gebouwd
Website: Polderkol kruiden

Met de bouw van ons bedrijfspand en huis was het streven dat we 100 % natuurlijke materialen zouden gebruiken..Dit bleek echter niet helemaal haalbaar omdat je toch aan de eisen en wetten van deze tijd wil voldoen en het soms toch beter is. Zo kwamen we uit bij betonnen fundering voor de rest gebruiken natuurlijke materialen.Veel hout, wol als isolatie, stro pakken voor de wanden.
Na de fundering, die natuurlijk ook niet onbelangrijk is was de eerste actie de spanten zetten.
Dit hebben we in het pinksterweekend van 2006 gedaan met vooral de goede hulp van familie.
Vervolgens zij we het dak op de spanten gaan bouwen.We hebben een houten dak met gemodificeerd hout. Dit is grenen hout dat onder hoge temperatuur gestoomd is waardoor het gedroogd is tot in de celkern. Dit geeft dat het hout geen werking meer heeft  en dezelfde levensduur als tropische hard hout. In de nacht voor oud en nieuw is ons huis getroffen door enorme windvlagen en was een deel van de verdiepingvloer en vooral het dak weg gewaaid. Er waren zelfs dakbalken van 22 X 7 cm. doorgebroken en de platen lagen bij de buren in de tuin. Gelukkig waren wij toen weg…..
Vanaf  juni 2007 is Rob de zomer thuis en is er mooi de tijd om de wanden te stapelen met het stro. Het echte werk gaat beginnen.We hebben oud stro uit de schuur dat voor de 2e keer geperst is. Voordeel is dat het zeker droog is in deze natte zomer ander voordeel dat het lekker dicht geperst is. Nadeel dat het niet altijd mooie pakken waren en dat ze lood zwaar waren sommige wel 30 kilo. Dit maakt dat de wanden lekker stevig zijn maar ook dat we vooral last van onze spieren hadden.
De wanden zijn nu dicht met stro en ook is er kippengaas om heen. Inmiddels na een winter met stormachtige en vooral slapenloze nachten, als het maar goed gaat met het huis en het stro!! Daarna gelukkig een mooie lange periode van droogte, waarin het stro nog mooi  kon drogen. Eerst het huis in de steigers, boven afwerken en nog meer gaas en net om de boel te verstevigen. De  kozijnen, deuren en ramen erin. Daar komen daar eindelijk onze redders in nood de stukadoors, nu gaat het eindelijk gebeuren, de buitenkant wordt afgewerkt.Meteen schilderen zodat de buitenkant klaar is. Ondertussen is de bovenverdieping  gekraakt door een kerkuil, heel leuk maar daar moeten we eerst een hok voor maken voordat we boven dicht kunnen maken.
En dan binnen verder eerst de bedrijfsruimte klaar maken.Waterleidingen en elektra aanleggen Rob heeft een mooie klus geleverd. En dan alle wanden met leem insmeren.We hebben 3 lagen leem gesmeerd, 10 ton. De eerste laag heb ik gedaan Rob en ik samen de 2e laag en tenslotte Rob de afwerklaag. Een mooie klus voor de winter.
Toen was het voorjaar 2009 en kwam de reddende engel John, de wanden boven werden geplaatst, het dak geisoleerd, schilderen (als we ooit geld over hebben gaan we de wanden stuken met leem voorlopig geverft) Verwarmingssysteem en radiatoren heeft Rob aangelegd.
Nu zijn we aan het deuren afhangen de trap komt. En verder afwerken maar.

Share This