Markelo
Locatie: Markelo
Eigenaar: Robert W. Jansen
Strobouwer: Robert W. Jansen
Architect: Robert W. Jansen
Jaar: 2003
Bijzonderheden: Kunstatelier
Website: Robert W. Jansen
Uitgangspunt bij alle materiaalkeuzes waren kostenoverwegingen, en dat bleken in de meeste gevallen juist duurzame materialen.
De dragende staalconstructie is zelf in het beeldhouwatelier vervaardigd van tweede hands staalbalken. De buitenhuid op noord en oost is opgetrokken uit strobalen, binnen en buiten gestuukt met ongeveer 6cm leem.
Dit beslaat ca. 3/5de van het geveloppervlak. Geen damprem, geen spouw, dus de buitenhuid is volledig dampopen, de buitenleem blijft droog onder de ruime dakoverstek. De voorgespannen strobalen vormen met de leem aan weerskanten een stevig laminaat.
Verder is de glaspui van ruim 150 m2 uitgevoerd met 4S HR++ glas. Op de westkant, de weerkant, is naast glas gekozen voor cortenstalen gevelplaten. De binnenwanden bestaan uit leemstenen en leemstuk, beide afkomstig van een naburige steenfabriek.
Voor het verwerken van het aardvochtig aangeleverde leem is een betonmolen omgebouwd tot een dwangmenger en een aangepaste stukpomp.
Het goed geisoleerde dak wordt begroend.
Het hart van het huis is een centrale vrijstaande “toren”; hierin bevinden zich op twee verdiepingen de natte ruimtes maar ook de warmtevoorziening. Deze bestaat voornamelijk uit een grote gemetselde tegelkachel (Grundofen) met veel massa. Hij is centraal gesitueerd in het huis op de kopse kant van de badtoren gericht naar het woongedeelte. Collectoren op het dak en koperleidingen aan de achterzijde van de kachel leiden voorverwarmd water naar de zonneboiler. Een HR ketel als naverwarming voedt de vloer- en wandverwarming. Met uitzondering van enkele weken in het jaar moet het zo mogelijk zijn zonder gasverbruik, alleen met de voor de pompen benodigde energie, in de verwarming en warm water te voorzien. Het verwarmingsconcept is 100% gebaseerd op stralingswarmte. Het regenwater wordt ondergronds opgeslagen voor spoeling van toilet en wasmachine.