Meppen

Locatie: Meppen (Drenthe)
Eigenaar: Huub Onland en Stieneke Lucassen
Strobouwer: in eigen beheer
Architect: Van den Boogaard Architectenbureau, Rotterdam
Jaar: start juni 2009, klaar 2013
Oppervlakte: ca 120 m²

In 2006 hebben we het perceel (3000m²) aangekocht. Het ligt tussen de Mepperdennen en de Boswachterij Gees, ca. 2 kilometer ten westen van het dorp Meppen. Aan de zuidzijde ligt een groot natuurontwikkelingsgebied met een retentiebekken voor water (aangelegd in zomer 2006). De bijzonderheid van het perceel is dat er geen aansluiting op het elektriciteitsnet is. We moeten zelf voor de productie van elektriciteit zorgen. Dat doen we tussen half maart en eind oktober puur met behulp van de zon. Daarna moet een aggregaat bijstand verlenen. Niet ideaal, maar het kan niet anders. Het huisje dat er sinds 1960 staat heeft veel achterstallig onderhoud en is slecht geïsoleerd. Allemaal positief wanneer je plannen hebt om iets nieuws te bouwen. De Gemeente Coevorden heeft positief gereageerd op de plannen en gaf in 2009 groen licht.

Het fundament is van schuimbeton in navolging van de bouw in Warns. De constructie wordt gedragen door op maat gemaakte gebinten die uit oude gebinten zijn samengesteld. De hulp van Dick Schinkel Bouw was hierbij onontbeerlijk. Dick werkt al sinds jaar en dag in de restauratie van oude boerderijen en schuren in Drenthe. In 2009 is hij voor zichzelf begonnen.
In de zomer van 2009 is de bouw gestart met het plaatsen van een prefab-kelder. Daaromheen is schuimbeton gestort. Omdat schuimbeton geen puntbelasting kan hebben zijn er betonnen palen geplaatst die in het schuimbeton zijn opgenomen. Het gebinte is in het voorjaar van 2010 geplaatst en het dak is er in de zomer op gemaakt.
Voor de dakspanten is gebruik gemaakt van I-profielen (Svedex) die door Warmteplan uit Brummen zijn geleverd. Het is een lichte constructie die een Zweedse sneeuwlast kan dragen. De isolatie bestaat uit houtcelluloseplaten. De strobalen zijn afkomstig van de es bij Wezup (hemelsbreed 5 kilometer) en zelf geoogst.
In de zomer van 2011 was het tijd voor het prepareren van de strobalen volgens het concept van Tom Rijven en het bouwen van de de muren. De strobalen zijn ingeklemd tussen houten staanders en gefixeerd met dwarslatten. De manier van leemstuccen is geleerd in de cursussen van het Ökodorf Sieben Linden. De leemstuc wordt zelf gemaakt van leem afkomstig uit de buurt (Emmen) en daarbij wordt EM-ferment gebruikt om de hechting tussen de verschillende componenten te verbeteren. Tot half oktober 2011 is er gewerkt aan het stuccen van de buitenmuren. Door de royale overstekken was het geen probleem dat niet alles klaar was. Het plaatsen en afwerken van de kozijnen van de raampartijen op het zuiden waren de laatste activiteiten in 2011. Sinds begin 2012 is het huis glasdicht. Het indelen van de ruimtes en het afwerken van de binnenmuren is in volle gang en zal in de loop van 2013 worden afgerond.

Share This