Nieuw-Amsterdam (Drenthe)

Nieuwbouw van een vakantiehuisje
Bouwjaar: 2019-2020
(Inblaas)Stro gebruikt voor: Vloer, wand en Dak

Projectpartners

Opdrachtgever: particulier
Stroadvies + Inblaas: Strobouwer
3D engineering:: BimBuildings

Projectomschrijving

Een vakantiehuis van stro. Dat is wat de opdrachtgever, Ries en Joke graag wilden. Op vakantiepark Buitenland wordt momenteel druk gebouwd aan de vakantiewoning. EcoBuildings nam de taak op zich om de opdrachtgever te begeleiden bij het ontwerp, technische uitwerking, materiaalkeuzes en bouwbegeleiding. De bouw wordt uitgevoerd als zelfbouw door Ries samen met een goede timmerman. 

“Het begon meteen droom om te bouwen met stro. Het resultaat is een ecologische, gezonde vakantiewoning met verantwoorde keuzes.”

Het vakantiehuis is gefundeerd op schroefpalen, voor lichte woningen is dit een ideale oplossing. Schroefpalen zijn circulair inzetbaar. Deze palen kunnen met weinig energie verwijderd worden uit de bodem en op een andere plek een nieuw leven krijgen. Op de schroefpalen kan er direct een houten vloer gecreëerd worden. In de houten vloer wordt stro ingeblazen als isolatiemateriaal. Onder de vloer is een kruipruimte voorzien van gebruikte grindtegels tegen ongedierte en voor ventilatie. Daarbij is er ook genoeg ruimte voor het aanbrengen van installaties. De wanden zijn constructief voorzien van een houten regelwerk waar stro wordt ingeblazen. Aan de binnenzijde zit een constructieve plaat en aan de buitenzijde een gewapende folie bekleed met houten gevelafwerking. Het basisontwerp is een pentagon, wat goed terug te zien is in de dakconstructie die geïsoleerd wordt met druk vaste houtvezelisolatie. De dakbalken als pentagon zijn straks de eyecatcher als je in de vakantiewoning staat.

En het mooiste is: Je kan hem gewoon ervaren op camping Buitenland. Een mooie kans om eens een weekend een strowoning te ervaren. 

Strobouw data

Bouwmethode: houtskelet met inblaas-stro

Foto’s: BimBuildings

Share This