Sommelsdijk

Locatie: Sommelsdijk, Zeeland
Eigenaar: Jeroen & Irma van Berkum
Strobouwer: Jeroen & Irma van Berkum
Architect: Irma van Berkum, i.o.m. Peter Schmid
Jaar: 2003-2009
Oppervlakte: 240 m2
Bouwkosten: liefde
Bijzonderheden: een strobalen woning in een bestaande stadsboerderij
Website: De Grote of Groene Schuur
T-klinket
Bed Geboden

Jeroen en Irma van Berkum zijn de gelukkige bewoners van De Grote of Groene Schuur gelegen in het hartje van Sommelsdijk op Goeree Overflakkee.
In maart 1997 kochten ze de schuur met een inhoud van 3000m3, die al geruime tijd haar agrarische functie had verloren en zodoende al jaren leeg stond.

Sommelsdijk, van origine ook wel Zomerdijk of ‘Soms een Dijk’ geheten, was in vroeger tijden een Zeeuwse enclave op Goeree Overflakkee. De Zeeuwse boeren verbouwden het land, maar het was niet toegestaan op dit Zuid-Hollandse eiland opslagschuren te bouwen. Dit mocht echter wel in Sommelsdijk. Vandaar dat in dit kleine plaatsje zo’n 26 grote landbouwschuren staan.

Het duurde zo’n twee jaar voordat Irma en Jeroen een vergunning kregen om in de schuur een woning te bouwen.
De schuur, die in de volksmond De Grote of De Groene Schuur werd genoemd doet haar naam – weer – eer aan. Jeroen en Irma hebben de stallen van de schuur zo ecologisch en low-tech mogelijk verbouwd tot woonhuis.
De schuur heeft een totaal vloeroppervlak van 375m2. Daarvan is ongeveer 200 m2 van het vloeroppervlak verbouwd tot woonverblijf.
Het woongedeelte is onderdeel van de oude koeienstal, de paardenstal, het koetshuis en het verblijf van de oude waterput.
De grote dorsvloer is als een grote binnenplaats onbebouwd gebleven en doet voorlopig dienst als opslag van bouwmateriaal, maar tussendoor heeft deze plek al de nodige feesten versleten.
De schuur heeft als zodanig een beeldbepalend karakter, zodat aan de straatzijde geen veranderingen mogen plaatsvinden. Aan de zuidzijde, waar de tuin zich bevindt zijn kleine aanpassingen gedaan, zodat zoveel mogelijk het karakter van de schuur behouden is gebleven.

Irma en Jeroen hebben zelf alles ontworpen en zoveel mogelijk zelf gebouwd.

De muren die als scheiding dienen tussen het verwarmde en het onverwarmde gedeelte van de schuur zijn gemaakt van strobalen en voorzien van muurverwarming, afgewerkt met leem.
De buitenmuur van de schuur is steens en voorzien van een binnenspouwmuur van Argex isolatiestenen. Tussenmuren zijn opgemetseld met kalkzandstenen. Deuren zijn allemaal tweedehands en geloogd. De grenenhouten kozijnen zijn per deur op maat gemaakt en eerst gesteld, zodat de muren eromheen konden worden gebouwd.
De vloeren in het woongedeelte zijn 40 – 50 cm uitgegraven en voorzien van PE riolering en volgestort met 88 kuub geëxpandeerde kleikorrels. De 120 kuub grond, die uit de stallen kwam is verwerkt in de tuin. De oude ijselsteentjes, die verwerkt waren in de funderingsmuren van de oude voederbakken zijn deels verwerkt in het pand, en deels als zitmuurtje in de tuin.
In de verdiepingsvloeren van de schuur is als isolatie in eerste instantie een keuze gemaakt voor Isofloc. In een latere fase is gekozen voor geëxpandeerde kurkplaten en korrels als isolatie tussen de verdiepingsvloeren. Kurk is een perfect materiaal voor zowel contact- als geluidsisolatie.

De prijs die Irma en Jeroen voor dit project hebben betaald bestaat voornamelijk uit liefde. Liefde in de vorm van aandacht en doen. De tijd als vriend zien en stap voor stap genieten van elke fase. Trots zijn op wat klaar is.  Het is een duurzaam project. Een project wat voorbij gaat aan welke vorm van mode. De schuur van Irma en Jeroen is een voorbeeld voor een natuurlijke wijze van bouwen. Dat betekent dat zo nu en dan ook een rustfase wordt ingelast om vernieuwde energie op te doen.

De paardenstal zal in de nabije toekomst dienst gaan doen als ruimte voor Bed & Breakfast, onder de naam Bed Geboden. Zo bieden Jeroen en Irma gasten de gelegenheid om zelf deze bijzondere eco plek te ervaren, een paar dagen tot rust te komen en te genieten van de prachtige natuur van Goeree Overflakkee.

Share This