Steenwijkerwold

Locatie: Steenwijkerwold (Kop van Overijssel)
Eigenaar: Arjan en Astrid van den Corput
Strobouwer: Arjan en Astrid van den Corput
Architect: Lotte Middelkoop en Daan van Schie
Jaar: 2013
Oppervlakte: woonoppervlak ca. 200 m2
Bouwkosten: vergelijkbaar met ‘reguliere bouw’
Website: strozo.nl

Bij onze wens een huis te bouwen met natuurlijke materialen dachten wij vooral aan hout, stro en leem. Met stro en leem hadden we al goede ervaringen via de broer van Astrid, André de Bouter.

André heeft in Frankrijk zijn strohuis gebouwd. Tijdens een stro-leem workshop kwamen we in contact met architect Lotte Middelkoop. Samen met architect Daan van Schie is aan de hand van onze wensen, de woning ontworpen. Ideeën hebben we ondermeer opgedaan in het boek ‘A Pattern Language’. De lokaties van de ruimten en lichtinval zijn bijvoorbeeld afgestemd op ons gebruik. I.v.m. het energiegebruik is er aan de zuid- en westkant het meeste glas en minder glas aan de noordkant.

Voor de bouw hebben we gezocht naar een prefab, houtskeletbouwer. Zij bouwen het casco wind en waterdicht behalve de kopgevels. De prefab frame’s van de kopgevels worden, in eigen beheer, met strobalen gevuld en gestuct met binnen leem en buiten kalk. De hsb-zijgevels en -dak bestaan uit binnen een dampremmend, en buiten een dampopen plaatmateriaal, geen folies, houtvezelisolatie en binnen afgewerkt met leem. De benodigde EPC van 0,6 is bereikt met goede isolatie, triple glas, natuurlijke aanvoer van buitenlucht en een ventilatiewarmtepomp aangesloten op de gasverwarmde cv. Voorbereidingen zijn getroffen voor een lowtech houtgestookte leemkachel en PV panelen. We willen lucht- en winddicht bouwen en een blower-doortest doen. De planning is dat we eind 2013 wonen in ons nieuwe thuis. De bouw is te volgen op onze website.

Share This