Veghel

Nieuwbouw woning
Bouwjaar: 2010 – 2011
Oppervlakte (woonoppervlak): 220m2
Stro gebruikt voor: wanden en dak

Website: svarok.com

Projectpartners

Opdrachtgever: particulier
Ontwerp: ORIO architecten
Bouwkundige uitwerking & stroadvies: Coöperatie Svarok
Hoofdaannemer & leemstuc & kalkstuc: Coöperatie Svarok

Projectomschrijving

De architect: ‘Van alle projecten die wij tot op heden gerealiseerd hebben, is dit het project dat het beste laat zien waar particuliere opdrachtgevers toe in staat zijn als het gaat om betaalbaar ecologisch bouwen. De gehele bouw is in eigen beheer gebouwd en heeft ongeveer de helft gekost dan een traditioneel gebouwde woning met dezelfde omvang. Dit huis heeft echter ook nog eens een gezond binnenklimaat en is duurzaam gebouwd met ecologische bouwmaterialen en met respect voor de natuur.’

Nadat het huis gerealiseerd was, hebben de eigenaren Audrey en Piotr een ecologisch bouwbedrijf opgericht: Coöperatie Svarok. Audrey en Piotr zijn beiden actief binnen de Vereniging Strobouw Nederland en geven o.a. workshops over stro- en leembouw.

De opdrechtgevers: ‘We zijn op het idee gekomen om een strobalen huis te bouwen nadat we vele oude huizen gezien hebben van honderden jaren oud en het stro met leem was nog steeds in een perfecte staat. We wisten al dat de technieken nu anders waren dan eeuwen geleden maar het fascineerde ons dat je nog steeds met bouwmaterialen die eeuwen geleden al gebruikt werden nu nog steeds een perfect, gezond en mooi huis kunt bouwen.

We zijn aan het surfen geweest op het internet en daar kwamen we de ESBG (European Strawbale Gathering) tegen in Riemst/Millen in België. We hebben ons daarvoor ingeschreven en hebben hier een mooie inspirerende week beleefd. We werden ons meer en meer bewust van het feit dat dit gewoon de manier moest zijn zoals wij ons huis wilden gaan bouwen. We zijn gaan zoeken wat voor huis we wilden gaan bouwen en op het moment dat we wisten wat we wilden kregen we een telefoontje van de gemeente Veghel dat we in aanmerking kwamen voor een bouwkavel in een nieuwbouwplan. We hadden hier eigenlijk geen rekening mee gehouden, dit kwam als een echte verassing.

We wilden alleen bouwen als we een strobalen huis mochten bouwen. Daarvoor was het zaak om snel een architect te vinden die aan onze wensen voldeed en bekent was met strobouw. We hebben met een paar architecten contact gehad en de keus was op Michel Post van ORIO architecten gevallen. We wilden eerst zeker weten dat we een huis van strobalen mochten bouwen in Veghel, moesten daarvoor een schetsontwerp maken en laten zien aan Welstand. Toen dit schetsontwerp klaar was en goedgekeurd door welstand zijn we overgegaan tot koop van het perceel. Dit was allemaal eind 2009.

Inmiddels is het 2019 en wonen we met veel plezier al bijna 9 jaar in onze strobalen woning.’

Foto’s: ORIO architecten & Svarok

Share This