Handig zo´n tuinmuurtje van strobalen, het kan dienen als geluidswal als je last hebt van verkeerslawaai, als knus hoekje tegen de wind of een hangplek voor de tieners, een luwe speelplek voor de kleintjes, bescherming voor je BBQ, of om twee gebouwen met elkaar te verbinden.

Natuurlijk mogen de balen aan de onderkant niet nat worden, dus daar neem je maatregelen voor, je zorgt voor ´droge voeten´. Een fundering van grind, split of pallets houdt de balen aan de onderkant droog. Je zou ook een ´verhoogd bed´ kunnen maken, zoals dat gebruikelijk is bij een drassige groentetuin.

Mooi maak je de muur door hem te laten begroeien met alles dat kan klimmen, klimop ligt voor de hand maar erwten, bonen, kiwi, bramen en nog veel meer groenten en fruit klimmen ook.

Als het echt afgewerkt moet zijn zou je zelfs kunnen gaan stuken met de oorspronkelijke grond uit je tuin. Onder de groeilaag ligt namelijk een dikke laag steentjes en modder. Na een grondmonster genomen te hebben kun je beslissen of je klei dan wel zand moet toevoegen om je stuclaag te laten hechten. Kleine balen zijn het meest geschikt, als je ze nog kunt krijgen, want dan kunnen de kinderen ook meehelpen. Steek er niet al te dunne aangescherpte bamboestokken in, van boven naar beneden. Lang hoeven die stokken niet te zijn, als ze maar door twee balen heen kunnen.

Bouw een beetje rond, want curves zijn niet alleen aantrekkelijk om te zien in een landschap ze zijn ook sterker dan een rechte muur. Voorkom inwateren aan de bovenkant met een dakje van tegels of wat oude dakpannen.

Op de duur zul je de muur, tenzij je hem heel goed beschermd hebt, verliezen. De strobalen gaan composteren en dan volgt misschien wel het allermooiste. Op de schaduwrijke plaatsen kun je oesterzwammen verbouwen, hou je balen vochtig en bedekt met een jute zak. In de volle zon kun je tomaten verbouwen.

Als laatste functie gebruik je de composterende balen in je tuin om de grond op te hogen, of je moestuin minder gevoelig te maken voor droogte. Eenmaal onder de grond helpt de vochtige stro om het mycelium te herstellen, die witte draden die de aarde wereldwijd zo hard nodig heeft.

Joh, jouw tuin wordt een paradijs!

Tekst: Constance Grotenhuis-Schwartz // april 2019.

Constance Grotenhuis-Schwartz is Feng Shui consultant en natuurgenezer. Haar interesses zijn natuurlijke bouwmaterialen en ecologisch tuinieren sinds 1974. Ze bouwt ook pizzaovens.

Share This