De laatste excursie van 2019 vond plaats op een heerlijk zonnige middag, langs drijvende woonwijk Schoonschip in Amsterdam Noord en manege Kakelbont bij het Westerpark.

Drijvende woning in Schoonschip

Bouwjaar: 2018/2019
Oppervlakte (BVO): 150m²
Stro gebruikt voor: Wanden

Projectpartners
Opdrachtgever: Particulier
Architect: Hans Kuijpers (Almere)
Hoofdaannemer: Zelfbouw
Stroadvies: Eric Wesselius
Hoofdaannemer: zelfbouw
Leemstuc: Bouw natuurlijk
Overige belangrijke partners: Dutch Lotus

Met een overzichtelijke groep van zo’n 30 geïnteresseerden; professionals en particulieren, zijn we ontvangen bij de eerste drijvende woonboot; onderdeel van de duurzame woonwijk Schoonschip, ruim 100 mensen wonen in zo’n 40 woonboten. De wijk is een echte communitie; waarvanuit verschillende werkgroepen zaken worden opgepakt. Zo is zijn er elektrische deelauto’s en -fietsen, wordt er nog een drijvend buurthuis gebouwd en zullen er drijvende tuinen verrijzen in de toekomst. 

Bewoner Markus ontving ons met koffie, thee en koek en gaf een uitleg over het ontstaan van de strobalen boot. De architect Hans Kuijpers lichte het ontwerp toe; waarbij geïnspireerd is op de Japanse stijl. Strobouw-bouwkundig adviseur Eric Wesselius kon verder inzoomen op het bouwen met stro.

De strobalen zijn verticaal ingeklemd in een hout skelet constructie; die voor plaatsen van het stro al voorzien was met een 12mm eco osb plaat. Het stro is van buitenaf geplaatst, afgewerkt met een Fermacel plaat. Zo werd er voldaan aan voldoende brandwerendheid; bleef de constructie dampopen én werd de boot niet te zwaar.

Nadat iedereen door het huis kon kijken en vanaf de daktuin naar de omgeving kon kijken, liepen we nog over de steigers van Schoonschip. Er lag zelfs een tweede boot van stro! De eigenaar was op het moment nog druk met verhuizen, maar wie weet voor een volgende excursie. Ook de andere eco boten waren de moeite van bezichtigen waard. Leuk om te zien hoe iedereen creatief omging met het maken van een eigen woning. 

Paardenschool Kakelbont

Bouwjaar: 2012
Oppervlakte (BVO): 200m²
Stro gebruikt voor: Wanden

Projectpartners
Opdrachtgever: Stichting Kakelbont
Architect: Michael Duragam
Technische tekeningen: Pieter Hogendoorn
Strobouwer: Dave Lambrechts, Rene Dalmeijer

De Paardenschool is alweer een paar jaar oud; waarbij het leuk is om te zien hoe het zich door de tijd heen ontwikkeld. We mochten de kantine gebruiken om kennis uit te wisselen met elkaar. Onder het genot van een sapje en vegetarische hapjes konden leden en geïnteresseerden met elkaar kennismaken. De eigenaar van de manege vertelde over de ontstaansgeschiedenis en de bouwperiode. Het gebouw moest geheid worden, door de zwakke grondlagen. Een licht geprefabiceerd houtskelet is gevuld met strobalen die aan beide zeide met leem zijn afgewerkt.
 
Onlangs is de buitengevel opnieuw gestucadoord waardoor het gebouw er weer mooi bij lag; punt van discussie was natuurlijk de afwerking. Leemstuc heeft de neiging uit te spoelen bij slag regen; dus niet handig als je een onderhouds-vrij wilt bouwen. Strobouw Nederland adviseert daarom altijd om met kalkstuc te werken aan de buitengevel. Desalniettemin zag het gebouw er mooi uit; in de ondergaande zon. 
We mochten even een kijkje nemen in de woning; op de verdieping. Er lag een leuke parralel met de woonboot; een middenstuk dat verhoogt is, waardoor er veel meer dag- en zonlicht in de woning binnenkomt. De vierkante en strakkere opzet van het gebouw gaf ook een gelijkenis met de woonboot. Verder is het qua materialisatie; afwerkingen een compleet ander gebouw geworden. De conclusie van de middag was dan ook; van experimenteel tot super professioneel; met stro kun je je eigen manier van bouwen bepalen! 
 

 
 

 

 

 
 
 
 
  
Casper van der Veen is architect in opleiding en ontwerpt en bouwt met stro. Sinds 2018 is hij actief als bestuurslid van Strobouw Nederland. Hij organiseert excursies; zorgt voor de PR & Communicatie en zorgt voor uitwisseling en samenwerking met eco-verenigingen.
Share This